Personvern og cookies

Vi bruker cookies og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene på vår nettside. Les mer

Måsøval fikk redusert HMS-risiko og smitte med ny dødfisksuger fra Servi

Måsøval fikk redusert HMS-risiko og smitte med ny dødfisksuger fra Servi

De nye dødfisksugerne fra Servi Group har redusert både HMS-risikoen for arbeiderne og redusert smittefaren i merdene til havbruksselskapet Måsøval AS.

- Vi ble kjent med Servi sitt konsept for dødfisk-håndtering høsten 2021. Vi ønsket en større sugeslange tilpasset våre behov. Etter råd og innspill fra både oss, andre oppdrettere og Servi, endret vi i felleskap den tekniske løsningen, sier Harry Osvald Hansen i Måsøval og fortsetter,

- Dette innebar i korthet at vi endret sugeslangen fra åtte til ti-toms, samt at større tyngde i bunn av merden førte den døde fisken trygt igjennom en slange fra bunnen og opp, forteller han.

Slik nådde Måsøval sitt mål om å både redusere HMS-risikoen, samt å redusere smitterisikoen til fisk lenger opp i merdene.

Harry Osvald Hansen er produksjonsleder i selskapet, som er en pioner innen norsk havbruk. Hansen er født og oppvokst på Frøya, helt ytterst ute på trøndelagskysten, der Måsøval har sin opprinnelse og sitt hovedkontor.

 

Slutt med tungt arbeid med håv

Hansen sier at den største forskjellen med bruk av Servi sin dødfisksuger, er at arbeiderne slipper det fysisk krevende arbeidet med å hente opp død fisk fra bunnen og opp gjennom hele merden.

-Det er utfra et HMS-perspektiv mye bedre å suge fisken opp gjennom en slange, enn å bruke håv, sier Harry Osvald Hansen.

 

 

Servi CleanPump, uten skarpe kanter

Måsøval var så fornøyd med den første leveransen av dødfisksugeren fra Servi Group, med merkevarenavnet Servi CleanPump, at de kort tid etter investerte i flere dødfisksugere fra dem.

- Vår løsning innebærer at det ikke er noen fast installasjon i merd og ingen skarpe kanter som kan gnage hull i not. Det mener vi gjør at også rømningsfaren reduseres med Servi CleanPump. Plug-and-play-løsningen er effektiv og enkel i bruk. Den kobles opp mot en kompressor og eksisterende hydraulikkanlegg på båten, sier Lars Klungreseth i Servi Group , avbildet øverst i artikkelen.

Klungreseth er leder for den nyetablerte havbruksavdelingen i selskapet. Han har lang og bred erfaring innen norsk havbruk, med erfaring fra blant andre både Salmar og Sjømatbedriftene.

Måsøval er en av Servi Groups mange kunder innen havbruk, med flere anlegg langs kysten i Midt-Norge, spredt mellom Ørsta utenfor Ulsteinvik og opp til Hitra.

Martin Gregersen Servi CleanPump Frøya

Servi CleanPump: Servis nye dødfisksuger tilfredstiller alle de nye og strenge kravene i NYTEK-23 forskriften, noe som gjør Servi CleanPump til et fortrukket valg blant mange i havbruksnæringen. Her er Servis salgssjef for havbrukssatsingen, Martin Gregersen. 

Måsøval i sterk vekst

- Måsøval er i sterk vekst og totalt har vi ca. 220 ansatte i våre selskaper. Vi har ambisjoner om å være et av verdens ledende selskaper innen havbruk. Vi har opplevd sterk vekst siste årene, takket være dyktige medarbeidere som har sterk kompetanse og kjærlighet for faget og laksen, sier Harry Osvald Hansen i Måsøval AS.

Oversikt over fiskemerd

Redusert rømming: Målinger viser at 9 prosent av all rømming stammer fra dødfiskhåndtering. Servis løsning gnager ikke på noten, slik at det ikke kan oppstå rifter i merdene. Måsøval AS hadde ikke noe rømming i 2019 og så langt i 2022.

Servi med erfaring på tvers av bransjer

- For å kunne møte samfunnets krav om bærekraft og energieffektive løsninger er de tradisjonelle systemene for å fjerne død fisk fra merdene moden for fornyelse. Vi har utviklet en kompakt og effektiv dødfiskpumpe i samarbeid med næringen, understreker Lars Klungreseth i Servi Group.

Servi Group har Norges største kompetansemiljø innenfor Power and Motion Control, og leverer løsninger til både vannkraft, havvind, marine, olje- og gassnæringen. I 110 år har de levert produkter og tjenester, til havs og til lands. De satser nå stort på leverer energieffektive og smarte løsninger til havbruksnæringen, med hovedfokus på dødfiskhåndtering.

All produksjon foregår i Norge, hvor de også har lagerhold på de mest kritiske komponentene.

- I vårt arbeid drar vi nytte av erfaring på tvers av flere bransjer. På den måten kan vi levere smarte løsninger som dekker kundens behov, og ofte litt mer. Vårt nettverk og kompetanse innenfor material- og komponentvalg, gjør at vi kan plukke fra øverste hylle når vi skreddersyr våre havbruksprodukter. Det er kundes behov som er ledende i hvordan vi utvikler sluttproduktet, fremfor å kopiere dagens løsninger, avslutter Lars Klungreseth fra Servi Group.

Lars Klungreseth

Leder for havbrukssatsningen i Servi Group, Lars Klungreseth

 

Denne artikkelen ble også publisert i Intrafish24/7 Service - T +47 64 97 97 00
Abonner på nyheter og produktinfo fra Servi

Hold deg oppdatert på ditt interessefelt. Meld deg på vår e-postliste!

Copyright © 2024 Servi Group. Alle rettigheter forbeholdes