Personvern og cookies

Vi bruker cookies og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene på vår nettside. Les mer

Servi Group - historien om vår kompetanse innen hydraulikk

Historie og kultur

Servi Group har en historie som strekker seg helt tilbake til etableringen i 1912, selv om historien starter lenge før den tid. Vår historie viser at vi gjennom over 100 år har beholdt mye av de samme verdiene. Omstillingsevne, innovative og løsningsorientert er egenskaper som har bestått.

Nysgjerrig på mer?  

Dykk ned i vår historie: 


Opprinnelsen: Ingeniørforretning Atlas AS
 

Servi Group har røtter helt tilbake til det danske selskap Sophus Berendsen A/S, som ble etablert i 1854. Selskapets suksess førte til at det i 1912 ble opprettet nye selskap i Oslo, Stockholm og Helsingfors. Det norske selskapet fikk navnet Ingeniørforretning Atlas AS, og det er det som heter Servi Group i dag.  

sophusberentsen-krystalpalaset

Sophus Berendsens inspirasjon for etableringen av selskapet i 1854 var verdensutstillingen i London i 1851, og spesielt av det nybygde Krystallpalasset i stål og glass. Stål og glass måtte jo være fremtiden!  

Allerede da ble frøet om nytenkning sådd – og kanskje det er denne mentaliteten som er årsaken til at vi har overlevd i alle disse årene? 

 

Hvor stammer vår kompetanse innen hydraulikk fra?

hydraulikk rissa cylinderservice
Rissa - antageligvis i 1968: Servi Group er et resultat av oppkjøp av flere selskaper. Blant annet Cylinderservice A/S i Rissa. Selskapet ble opprettet i 1936 og begynte i 1956
å produsere hydraulikksylindere og akkumulatorer.

Atlas drev ikke opprinnelig med hydraulikk, men salg av tekniske produkter, dvs. spesielt maskiner, utstyr og komponenter til skip og jernbane. Noe av dette holder vi fortsatt på med, som f.eks. komponenter til skip, som vindusviskere og glidelager 

Det var ikke før i 1978 vi begynte med hydraulikk. Det vil si, vi var ikke helt ferske. Mellom 1988 og 2013 kjøpte vi opp en rekke firmaer, som ga oss solid kompetanse innen hydraulikk –med røtter helt tilbake til 1947. 

Vår hydrauliske kompetanse startet med at vi fikk inn ressurser fra Fridtjof Eitzen i 1978. Eitzen var en av pionerne innen hydraulikk i Norge og en av grunnleggerne av Hydranor i 1962.  

Utover 80-90 tallet ble den hydrauliske kompetansen raskt videreutviklet, ved at Servi kjøpte opp flere selskap. Servi-folk er gode venner i dag, men flere av disse har vært harde konkurrenter før. Cylinderservice var konkurrent med Vickers og Hydronic var konkurrenten til flere, før de ble slått sammen med Servi i 2005.

Selskaper med hydraulisk kompetanse, som har blitt en del av Servi Group:  

hydraulisk kompetanse fra 1947 - servi group

Tabell over: Dette viser den hydrauliske kompetansen Servi har ervervet seg over tid. Summen av alt dette gjør at vi er markedsledende innenfor hydraulikk og pneumatikk i dag. 

 

Atlasgården i Oslo - Atlas Ingeniørforretning

Her i Atlasgården, Konows gate 8 i Oslo holdt Servi Group til før kontoret flyttet til Ski i 1989, da vi overtok lokalet til det amerikanske selskapet Vickers.

Dronebilde Ski - Hovedkontor Servi Group

Da vi overtok avdelingen til Vickers, flyttet vi inn i “Hydraulic valley” på Ski. Det var i dette område flere hydrauliske selskap holdt til, deriblant Parker og Rexroth.

  

folka som startet hydraulikk i Norge

"Folka som startet hydraulikk i Norge" (1948): Her ser du A.M Eriksen – også kjent som Venditor. Venditor var forløpet til Vickers (opphavet til flere hydrauliske selskap.) Øverst fra venstre: Rolf Henriksen, Eriksen, David Johansen (startet Venditor), Christian Bodin, Knut Eibakk, Rolf Ødegaard, ukjent, Arne Eibakk. Nederst fra venstre: Zelker, Alfred Iversen, "tante" Elisabeth Ringstad, Ødegaard, Gunnar Dahl, Kjell Halvorsen og ukjent. 

 

Hydranor 1965 - Nylands verksted i Oslo og Kongsbergs fabrikk i dag

Vår hydrauliske kompetanse ble ytterligere forsterket da vi kjøpte opp Hydranor på Kongsberg i 2012 - en ledende nordisk leverandør av hydrauliske høytrykksventiler og ventilblokkløsninger for det internasjonale skips- og offshoremarkedet. Selskapet ble etablert i 1962, og på bilde til høyre kan du se produktene i bruk på Nylands verksted i Oslo i 1965. Til venstre ser du fabrikken på Kongsberg.

 

Hardføre og løsningsorienterte – i opp- og nedturer 

Servi har endret seg mye siden 1912. Men på noen områder er vi nok ganske like det selskapet som ble stiftet den gang. I Servi har vi alltid vært innovative og løsningsorienterte, vi har vist fleksibilitet til å tilpasse oss en verden i stadig endring og vi jobber hardt for å levere solid kvalitet i alle ledd.   

Vi har overlevd to verdenskriger, spanskesjuken, de harde 30-åra, flere finanskriser og tettest på oss;  koronakrisen. Omstilling er et viktig stikkord for hvorfor vi fortsatt eksisterer i dag. 

I 1932 la driften om med mer fokus på agenturforretning med provisjon og mindre på salg av eget lager. Under andre verdenskrig var spesielt to produkter viktige for selskapets overlevelse; stålrør og stålbjelker. Da pandemien traff oss i 2020 gjorde vi en rekke omstillinger, blant annet brukte vi vår kompetanse til å lage en nødventilator – et produkt vi aldri hadde laget før.  

fevennen 6 juli 2021 - nødventilator servi group På forsiden av Fædrelandsvennen 6. juli 2021: Selv om medisinsk utstyr var et helt nytt felt for oss, kunne vi bruke vår kompetanse til å bidra til kriseberedskap i mars 2020.

 

Servi Group i dag og fremtiden

Det norske investeringsselskapet Ferd så verdien av all kompetansen Servi hadde opparbeidet seg innenfor hydraulikk, komponenter og systemintegrasjon og kjøpte selskapet i 2013 – Her fikk vi dagens navn: Servi Group AS samt ny profil. 

Illustrasjonen over viser oppkjøp og eierskap siden etableringen i 1912.

I dag har vi avdelinger i Ski, Kongsberg, Kristiansand, Stavanger, Bergen, Ulsteinvik, Trondheim og Rissa. Vi har lenge vært Norges største leverandør av hydraulikk til offshore- og marineindustrien, i tillegg til forsvarsindustri og landbasert industri.  

Når samfunnet nå satser stort på bærekraftig energiproduksjon, tar vi ansvar for en bærekraftig fremtid ved å bidra til løsninger som er energibesparende og reduserer utslipp. Vi bruker vår erfaring og kompetanse på nye satsingsområder, som fornybar energi som havvind og vannkraft. I tillegg satser vi stort på energieffektive løsninger innenfor havbruk.  

Som Sophus Berentsen satset på innovative løsninger i 1851 – med stål og glass, kan vi i 2022 levere energieffektive løsninger til morgendagens lavkarbonsamfunn. 

Hvor vi er om 10 – 50 – 100 år, er det ingen som vet – men eksisterer vi fortsatt, så holder vi garantert på med å produsere innovative produkter for framtiden.  

digitalisering servi group i fremtiden

24/7 Service - T +47 64 97 97 00
Abonner på nyheter og produktinfo fra Servi

Hold deg oppdatert på ditt interessefelt. Meld deg på vår e-postliste!

Copyright © 2024 Servi Group. Alle rettigheter forbeholdes