Personvern og cookies

Vi bruker cookies og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene på vår nettside. Les mer

Laerdal Servi Ventilator bistår kriseberedskap utenfor Norge

Laerdal Servi Ventilator bistår kriseberedskap utenfor Norge

Bestillingen på 1 000 nødventilatorer fra Helse Sør-Øst i mars i fjor var tiltenkt å hjelpe nordmenn i en krisesituasjon. Heldigvis kom vi ikke dit. Nå – ett år senere – ser vi det første konkrete tegnet til at de mye omtalte nødventilatorene vil redde liv utenfor Norge sine grenser.

Samfunnsberedskap levert

Regjeringen har denne uken annonsert at Norge donerer 300 nødventilatorer til Moldova, Kosovo og Nord-Makedonia. Hvert av de tre landene vil motta 100 enheter, som blir sendt i løpet av kort tid. Det er fortsatt 200 enheter til som er besluttet å donere i denne omgang, hvor disse skal sendes er opp til Helse- og Omsorgsdepartementet.

– Helse- og omsorgsdepartementet viser full tillitt til vår leveranse. Dette er en etterlengtet klapp på skulderen for Servi Group og Laerdal Medical, som for ett år siden
utviklet dette produktet på rekordtid, sier Morten Brøvig-Thomassen, Chief Technology Officer i Servi Group.

Produksjonsavdelingen til Servi Group i Kristiansand begynte å klargjøre ventilatorene på fredag. Lørdag ble de pakket ferdig, og på mandag kom Laerdal for å gå gjennom dokumentasjon og frigjøre nødventilatorene for leveranse.

Morten Brøvig-Thomassen, CTO i Servi Group.

Pandemiens utvikling i Norge endret kurs

Utgangspunktet for oppdraget i Mars 2020 var å forberede Norge på en krisesituasjon.                                                                                                       

– Heldigvis har vi ikke kommet dit, og det har vært betryggende at vi fikk enda mer tid til å kvalitetssikre produktet. Nå er det svært motiverende å se at de endelig kan bidra med å redde liv, sier Morten.                                                                                                         

Da prosjektet ble startet var Laerdal Servi Ventilator et av ca. 70 prosjekt på verdensbasis som arbeidet med løsninger for at færre liv går tapt på grunn av mangelen på respiratorer, bl.a. prosjekter ved M.I.T, Oxford University og Imperial College. Innovasjonsprosjektet benyttet de britiske myndighetenes spesifikasjoner for nødventilatorer.

Siden utviklingen av pandemien i Norge ble mindre belastende enn først fryktet, ønsket Helse Sør-Øst at man skulle ta seg tid til en CE-merking.

Les også: Norsk Industri ut mot sykepleierne: «De latterliggjør en bedrift som har stilt opp på dugnaden»

Planer fremover

Vi venter fortsatt på at de resterende 500 nødventilatorene skal bli klinisk testet for å bli CE-godkjent. Dette er en prosess som er estimert å ta 18-24 måneder. Verdens helseorganisasjon (WHO) vil, etter en CE-merking, se på hvor nødventilatorene kan benyttes for å styrke helseberedskapen i områder det trengs mest.

 Det er svært positivt å få CE merkingen på plass. Det ble før pandemien et stort tema rundt hvordan norsk industri måtte evne å omstille seg, og finne nye markeder. Dette prosjektet mener jeg er et eksempel på hvilken kompetanse og omstillingsevne Servi har, og vi vil fortsette den gode dialogen og relasjonen vi har fått med Laerdal for å diskutere videre samarbeid, sier Morten.

Laerdal Servi Ventilator er ikke bare relevant for å øke beredskap under en pandemi, men kan være aktuell i andre krisesituasjoner også.

Les mer om hvordan nødventilatorene gir bedre kriseberedskap

Ut på tur: Servi Group sin produksjonsavdeling i Kristiansand gjør Laerdal Servi ventilatorene klare for reise.

 

 

 24/7 Service - T +47 64 97 97 00
Abonner på nyheter og produktinfo fra Servi

Hold deg oppdatert på ditt interessefelt. Meld deg på vår e-postliste!

Copyright © 2023 Servi Group. Alle rettigheter forbeholdes